Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

για Παιδιά και Νέους

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2006

ΠΡΟΒΟΛΗ- Lilly's Story/Πρόσωπο με πρόσωπο

Με τη Μελίνα Μερκούρη στη Γενεύη το 1968, μετά από προβολή της ταινίας Πρόσωπο με πρόσωπο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Μελίνα Μερκούρη, που ήταν εξόριστη στο Παρίσι, εξέφρασε την ιδέα να γυρίσουν με τον Ροβήρο Μανθούλη μια ταινία που θα μίλαγε για τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα κατά την εποχή της δικτατορίας.

Η ταινία θα αφορούσε την ιστορία της Λιλής, μιας γυναίκας που αρχικά εν αγνοία της έδωσε βοήθεια σε αντιστασιακούς και γι' αυτό βασανίστηκε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ χωρίς όμως να «σπάσει». Η ταινία εκείνη δεν έγινε ποτέ.

Lilly's story
Σκηνοθεσία: Pοβήρος Mανθούλης. Σενάριο: Pοβήρος Mανθούλης. Mουσική: Nίκος Mαμαγκάκης. Πρωταγωνιστούν: Mπρούνο Πουτζουλόυ, Άννα Γκαλιένα, Γιώργος Bογιατζής, Mηνάς Xατζησάββας, Όλια Λαζαρίδου, Γιώτα Φέστα, Φένια Παπαδόδημα. Guest Stars: Θανάσης Bέγγος, Σπύρος Kαλογήρου, Aνέστης Bλάχος, Γιώργος Tσιτσόπουλος, Περικλής Kοροβέσης, Aργύρης Mπακιρτζής. Διάρκεια: 120'
Ένα κοινωνικό σχόλιο για τους εξόριστους έλληνες την περίοδο της δικτατορίας; Μια κατάδυση στο μικρόκοσμο των συντελεστών μιας κινηματογραφικής παραγωγής; Ένα κινηματογραφικό σχέδιο που εκπληρώνεται τριάντα σχεδόν χρόνια μετά; Η καρδιά του Lilly's Story χτυπάει στη σύνθεση όλων των παραπάνω, κυρίως όμως πρόκειται για ένα χρονικό βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα το οποίο ζωντανεύει στην οθόνη μια ολόκληρη εποχή, ιδωμένη μέσα από τα μάτια του κεντρικού αφηγητή της, ενός κινηματογραφιστή. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα πέτρινα χρόνια της επταετίας '67 - '74, ένας σκηνοθέτης διαφεύγει στο Παρίσι και αποφασίζει να γυρίσει ένα φιλμ πολιτικής κατακραυγής. Το θέμα της ταινίας του είναι η ιστορία της Λίλυ, μιας πλούσιας κοπέλας από μεγαλοαστική οικογένεια, η οποία ενεπλάκη στην αντίσταση για να συλληφθεί και να βασανιστεί από τις αρχές. Τη Λίλυ πρόκειται να ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη, όμως το πρότζεκτ δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Γύρω από την προετοιμασίας της παραγωγής και τη συγγραφή του σεναρίου, η καθημερινότητα γεννάει τις δικές της στιγμές παραλόγου, τραγικότητας, έρωτα και κωμωδίας για όσους εμπλέκονται σ' αυτήν. Αυτές τις στιγμές ξεδιπλώνει το Lilly's Story, μια ταινία που κινείται στο παρασκήνιο μιας άλλης ταινίας, αυτής που στην πραγματικότητα σχεδίαζε να γυρίσει το '71 ο Ροβήρος Μανθούλης με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα, executive producer τον Ζυλ Ντασέν και χρηματοδότη την χολιγουντιανή εταιρία "ABC". Ο έλληνας σκηνοθέτης - αναγνωρισμένος ντοκιμαντερίστας με θητεία στην γαλλική τηλεόρασης - επιστρέφει μετά από χρόνια στη μυθοπλασία με ένα φιλμ προσωπικής μνήμης που ίσως προϊδεάζει για πολιτικές ηθικοπλασίες και ιδεολογικές επεξηγήσεις, όμως τελικά διαλέγει να ακολουθήσει πιο εσωτερικές διαδρομές. Αισιόδοξο, βαθιά συγκινητικό και γλυκόπικρα χιουμοριστικό, το Lilly's Story είναι περισσότερο ένα φιλμ για τη γοητεία της ανθρώπινης περιπέτειας (για την αγωνία του να είσαι πρόσφυγας αλλά και για την ομορφιά της φιλίας) παρά μια κοινωνική καταγγελία για μια τραγική ιστορική περίοδο. Ταυτόχρονα πρόκειται και μια εξαιρετική παραγωγή με σπουδαίες ερμηνείες από ένα πολυεθνικό καστ και πολλούς γκεστ σταρ, αυθεντική αναπαράσταση της εποχής, υπέροχη σκηνογραφία, γυρίσματα σε Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία και Σλοβενία.
Από τα γυρίσματα του Lilly's Story: ΡοβήροΜανθούλης-Άννα Γκαλίενα
ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ (1966)
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ροβήρος Μανθούλης ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ροβήρος Μανθούλης ΣΕΝΑΡΙΟ: Ροβήλος Μανθούλης ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σταμάτης Τρύπος ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκος Μαμαγκάκης ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κώστας Μεσσάρης, Ελένη Σταυροπούλου, Θεανώ Ιωαννίδου, Λάμπρος Κοτσίρης ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
Ο πρόσκαιρος δεσμός ενός καθηγητή Αγγλικών με την κόρη μιας οικογένειας πλουσίων, στην οποία κάνει φροντιστήριο. Η συντριβή των ονείρων της νιότης, ο συμβιβασμός, η υποκρισία του μεγαλοαστικού περιβάλλοντος, το αδιέξοδο μιας γενιάς, με φόντο το ταραγμένο πολιτικό κλίμα της Αθήνας του 1966, δίνονται μέσα από μια προσωπική και μοντέρνα κινηματογραφική γραφή, που θυμίζει νουβέλα.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: ΠΡΩΤΗ 1 / ΠΡΩΤΗ 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: